Lahodná sviatočná klasika: Vyskúšajte veľkonočnú plnku podľa našich babičiek
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Profimedia
Toto chutné jedlo patrí k tradičným veľkonočným špecialitám a v mnohých rodinách nesmie chýbať na sviatočnom stole. Vyskúšajte ju pripraviť podľa tohto overeného receptu.
Príprava tejto dobroty je rýchla a veľmi jednoduchá. Môžete si ju vychutnať teplú, ale výborne chutí aj za studena. Podávať k nej môžete čerstvý zeleninový šalát alebo aj kyslé uhorky.
Viac zaujímavých receptov nájdete aj v kulinárskej šou Bez servítky - každý pracovný deň od 17.50 na JOJke.
Tradičná veľkonočná plnka
Ingrediencie:
- 300 g údeného mäsa (môžete pridať aj slaninu)
- 4 – 5 staršie pečivá
- 3 vajcia
- 1 cibuľa
- hrsť byliniek (napríklad mladá žihľava a petržlenová vňať)
- 2 dl mlieka
- trochu vývaru z údeného mäsa
- mleté čierne korenie
- soľ
- maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie nádoby
Profimedia
Postup:
- Údené mäso vložte do hrnca s vodou tak, aby bolo celé ponorené a prikryté ho varte jednu hodinu. Keď bude mäkké, nakrájajte ho na drobné kocky a spolu so slaninou ho opražte na cibuľke. Vývar z mäsa si odložte.
- Rožky natrhajte do misy, zalejte vývarom a mliekom a nechajte chvíľu nasiaknuť. Poriadne prepracujte rukami.
- Veľkú hrsť čerstvých byliniek sparte vriacou vodou, sceďte, prelejte studenou vodou a vytlačte z nej tekutinu. Nakrájajte nadrobno.
- Oddeľte žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľahajte sneh.
- K rožkom pridajte mäso, bylinky, trochu soli a korenia a spolu so žĺtkami premiešajte, nakoniec pridajte našľahané bielky.
- Maslom vytrite zapekaciu nádobu, vysypte strúhankou, naplňte plnkou a pri 180°C a pečte približne 25 - 30 minút do zlatista.
Tip navyše
Do plnky môžete pridať aj ďalšie suroviny podľa chuti, hodia sa napríklad podusené hríby, hrášok, špenátové listy alebo medvedí cesnak.