Polojasno
16°
Bratislava
Vojtech
23.4.2025
Lahodná sviatočná klasika: Vyskúšajte veľkonočnú plnku podľa našich babičiek
Zdielať na

Lahodná sviatočná klasika: Vyskúšajte veľkonočnú plnku podľa našich babičiek

veľkonočná plnka

Zdroj: Profimedia

Toto chutné jedlo patrí k tradičným veľkonočným špecialitám a v mnohých rodinách nesmie chýbať na sviatočnom stole. Vyskúšajte ju pripraviť podľa tohto overeného receptu.

Príprava tejto dobroty je rýchla a veľmi jednoduchá. Môžete si ju vychutnať teplú, ale výborne chutí aj za studena. Podávať k nej môžete čerstvý zeleninový šalát alebo aj kyslé uhorky.

Viac zaujímavých receptov nájdete aj v kulinárskej šou Bez servítky - každý pracovný deň od 17.50 na JOJke. 

Tradičná veľkonočná plnka  

Ingrediencie: 

  • 300 g údeného mäsa (môžete pridať aj slaninu) 
  • 4 – 5 staršie pečivá 
  • 3 vajcia 
  • 1 cibuľa 
  • hrsť byliniek (napríklad mladá žihľava a petržlenová vňať) 
  • 2 dl mlieka 
  • trochu vývaru z údeného mäsa 
  • mleté čierne korenie 
  • soľ 
  • maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie nádoby 

Profimedia

Postup: 

  1. Údené mäso vložte do hrnca s vodou tak, aby bolo celé ponorené a prikryté ho varte jednu hodinu. Keď bude mäkké, nakrájajte ho na drobné kocky a spolu so slaninou ho opražte na cibuľke. Vývar z mäsa si odložte. 
  2. Rožky natrhajte do misy, zalejte vývarom a mliekom a nechajte chvíľu nasiaknuť. Poriadne prepracujte rukami. 
  3. Veľkú hrsť čerstvých byliniek sparte vriacou vodou, sceďte, prelejte studenou vodou a vytlačte z nej tekutinu. Nakrájajte nadrobno. 
  4. Oddeľte žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľahajte sneh. 
  5. K rožkom pridajte mäso, bylinky, trochu soli a korenia a spolu so žĺtkami premiešajte, nakoniec pridajte našľahané bielky. 
  6. Maslom vytrite zapekaciu nádobu, vysypte strúhankou, naplňte plnkou a pri 180°C a pečte približne 25 - 30 minút do zlatista. 

Tip navyše 

Do plnky môžete pridať aj ďalšie suroviny podľa chuti, hodia sa napríklad podusené hríby, hrášok, špenátové listy alebo medvedí cesnak. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie