Fit koláč s čokoládou: Z tejto maškrty vám brucho nenarastie
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Pixabay.com
Sladké a chutné koláčiky patri k Vianociam rovnako ako rozprávky. Ak však nechcete prvé dni po sviatkoch stráviť zhadzovaním kilogramov, vyskúšajte tento rok niečo nové! Napečte si vianočné koláče, ktoré sú megachutné, no neobsahujú zbytočne veľa kalórií!
Jednou z možností, ako použiť menej múky v koláčoch je, nahradiť ju zeleninou. Ideálna je napríklad cuketa, ktorú v sladkostiach necítiť, no dodá im vláčnosť.
Cuketa má málo kalórií, veľa vlákniny a vaše trávenie zbytočne nezaťaží. Obsahuje aj veľa vody, takže výsledný koláč bude krásne šťavnatý!
Ingrediencie:
- 200 g cukety
- 150 g jablčného pyré
- 4 vajcia
- ½ ČL prášku do pečiva
- ¼ ČL sódy bikarbóny
- 140 g hladnej špaldovej múky
- 75 g masla
- 2 ČL kakaa
- 200 g horkej čokolády
- 100 g trstinový cukru
- štipka škorice
- 1/2 citróna
Jana Šimkovičová
Postup:
Cuketu si umyjeme, odrežeme konce a zmixujeme v mixéri. Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Nastrúhanú cuketu, čokoládu, zmäknuté maslo a cukor zmiešame v mise.
Ošúpeme jablka, nakrájame ich na menšie kúsky a vložíme do hrnca. Pridáme štipku škorice, šťavu z citróna a necháme podusiť tak, aby jablká úplne zmäkli. Následne ich ešte popučíme vidličkou.
V druhej miske si zmiešame múku s práškom do pečiva, sódu bikarbónu, kakao a premiešame. Pridáme jablčné pyré, cuketovú zmes s čokoládou a všetko dobre spolu premiešame, aby sa cesto prepojilo.
Na záver postupne pridávame vajcia a poriadne zamiešame. Do okrúhlej formy vložíme papier na pečenie a vlejeme cesto do vnútra. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 30 minút.